La răscruce de interese

Au muncit o viață la Calea Ferată a Moldovei, iar acum riscă să rămână fără acoperiș deasupra capului. Este istoria tristă a locatarilor unui fost cămin pentru nefamiliști, angajați ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, care, de aproape două decenii, se învârt într-un cerc vicios, în încercarea de a privatiza camerele în care au locuit ani de-a rândul. Imobilul, o clădire veche cu două etaje, este situat chiar în centrul Capitalei. Se pare că în jurul terenului de 21 de ari pe care este amplasat, și care ar costa cam un milion de euro, se țes scheme grele de interese private, de vreme ce toate instituțiile statului torpilează orice încercare a locatarilor de a privatiza spațiul în care locuiesc. Aflați mai multe din documentarul „Umbrele” și articolul de investigație „La răscruce de interese: 34 de familii sunt împiedicate să-și privatizeze spațiul locativ într-un fost cămin al CFM”. Investigația este realizată în cadrul proiectului „Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: investigații jurnalistice”, implementat de Friedrich-Ebert-Stiftung în Republica Moldova în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Link Documentar

Link Investigatie

Acesta este titlul unui studiu care reprezintă o încercare de cartografiere a brandurilor de îmbrăcăminte și încălțăminte care produc în Republica Moldova și de elucidare a rolului pe care îl ocupă țara noastră în lanțul global de producere. În lipsa unor date oficiale credibile cu privire la numărul de întreprinderi și cel al angajaților în sectorul care ocupă un loc important în structura exporturilor țării, studiul încearcă să stabilească dimensiunea reală a sectorului, inclusiv numărul de angajați. Un alt scop al studiului a fost de a cerceta condițiile în care lucrează muncitorii din industrie. Astfel, studiul relevă, printre altele, probleme în această industrie precum salarii foarte mici, munca peste program în exces și neplătită la rata stabilită în lege, plata salariului în plic, contracte de muncă pe termen scurt, și frica răspândită în rândul muncitorilor de a-și revendica drepturile legale. Datele studiului confirmă indirect că Republica Moldova este foarte bine integrată în lanțul global de producere, iar industria de îmbrăcăminte și încălțăminte din Republica Moldova este un sector foarte important al economiei naționale, care ar trebui tratat ca atare în cadrul politicilor publice sectoriale. Studiul este realizat de către Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova în parteneriat cu Clean Clothes Campaign și Platzforma.

Descărcați aici studiul integral. Aflați aici aici mai mult despre condițiile de muncă ale angajaților din sectorul de îmbrăcăminte din Europa de Est.

FES Moldova a organizat o masă rotundă cu genericul „Reforma sistemului de pensii al RM: recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legal”

La 5 octombrie, 2017, Fundația Friedrich Ebert (FES) Moldova în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au organizat o masă rotundă cu genericul „Reforma sistemului de pensii în Republica Moldova: recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ”.

În cadrul dezbaterilor au fost punctate cele mai importante elemente pozitive ale reformei printre care introducerea unei noi formule de calcul al pensiei ce permite creșterea ratei de înlocuire a salariilor, valorizarea pensiilor, introducerea pensiei anticipate, posibilitatea recalculării pensiei pentru pensionarii care continuă să muncească și altele.

Salutând aspectele pozitive ale reformei, experții totuși au constatat că noua lege nu satisface pe deplin așteptările lucrătorilor și viitorilor pensionari: rămân încă multe lacune care ar trebui de înlăturat. Printre cele mai mari neajunsuri ale reformei au fost menționate discriminarea anumitor categorii de angajați și pensionari, retragerea facilităților pentru persoanele angajate în servicii cu condiții grele și/ sau nocive de muncă, dezavantaje la pensionare pentru femei față de bărbați, prevederi discriminatorii pentru mamele cu mai mulți copii și altele.

Pentru mai multe detalii accesați Nota analitică.

Prezentarea cărții lui Jan Tomasz Gross ”Recolta de Aur”

Prezentarea cărții lui Jan Tomasz Gross ”Recolta de Aur”

Asociația "Never Again", Friedrich-Ebert-Stiftung, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova și Institutul de Istorie Orală din Moldova vă invită să participați la întâlniri (lecții și sesiuni Q&A) cu distinsul istoric și profesor universitar (Universitatea Princeton, SUA), Jan Tomasz Gross more

„Situația precară a salarizării cadrului științific și didactic din domeniul învățământului universitar din Republica Moldova”

„Situația precară a salarizării cadrului științific și didactic din domeniul învățământului universitar din Republica Moldova”

Aceasta a fost tema dezbaterii publice organizate pe 13 octombrie de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert (FES) Moldova. more

Fundatia Friedrich-Ebert
Moldova

bd. Banulescu Bodoni 14/1, et.2
MD2012 Chisinau
Republica Moldova

+373 22 855830
+373 22 855831

fes(at)fes-moldova.org

nach oben