Peste 200 de accidente de muncă, între care 26 decese la locul de muncă, nu sunt cercetate. Este o situație creată în urma reformei controlului de stat privind sănătatea și securitatea în muncă, inițiată de Guvern în octombrie 2017. Accidentele fiind necercetate, persoanele accidentate nu-și pot primi alocațiile stabilite de lege, iar succesorii de drepturi, în cazul accidentelor de muncă mortale, nu pot beneficia de indemnizații. Totodată, reforma face dificilă prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Mai multe despre consecințele reformei date și riscurile pe care le comportă, citiți în investigația jurnalistică, realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert în cadrul proiectului „Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: investigații jurnalistice”.

 

 

 

O nouă investigație jurnalistică realizată în cadrul proiectului Friedrich-Ebert-Stiftung „Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: investigații jurnalistice”, implementat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice, prezintă istoria tristă a angajaților Î.S. „Calea Ferată din Moldova” care nu și-au ridicat salariile de luni de zile.

Proteste au izbucnit la stațiile de cale ferată din aproape toată țara. În timp ce angajatorul nu-și onorează promisiunea de a achita datoriile la salarii, sindicatele de ramură par să fi întors spatele celor, ale căror drepturi și interese sunt menite să le reprezinte.

Un nou proiect de lege adoptat recent de Guvern care reglementează modul în care zilierii pot exercita activități necalificate cu caracter ocazional a provocat discuții contradictorii.

În timp de angajatorii au salutat legea susținând că aceasta le va permite să angajeze lucrători necalificați mai simplu-cu minim de documente și impozite- sindicatele, precum și experți naționali și internaționali, bat alarma, fiind de părerea că legea lasă loc pentru și mai multe abuzuri din partea angajatorilor, privând zilierii de protecție socială.

Citiți mai mult în investigație și vizionați documentarul realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Întreprinderea de Stat „Mina de Piatră Mileștii Mici”, cândva o întreprindere prosperă, se află în prag de faliment. Muncitorii care și-au dedicat zeci de ani din viață lucrului în mină, sunt acum nevoiți să accepte șomajul tehnic sau să muncească fără salarii luni de zile.

Cei care se îmbolnăvesc realizează că polița lor medicală nu este valabilă, iar cei care se pensionează – că ani de muncă nu au fost luați în considerare la calcularea pensiei din motiv că angajatorul nu a achitat în fondul de asigurare în sănătate și cel de pensii.

Citiți aici investigația și vizionați documentarul realizate în cadrul Proiectului „Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: patru exemple", implementat de Friedrich-Ebert-Stiftung în parteneriat cu Platzforma și Centrul de Investigații Jurnalistice.

O nouă investigație jurnalistică realizată în cadrul Proiectului "Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: patru exemple", implementat de Friedrich-Ebert-Stiftung în parteneriat cu Platzforma și Centrul de Investigații Jurnalistice, prezintă istoria foștilor angajați ai "Orlact" SRL din Orhei, cândva o fabrică prosperă și renumită pentru maioneza și produsele sale lactate.

În timp forate scurt, noii proprietari au adus fabrica la faliment, contractând zeci de credite neacoperite. Aflată în procedura de insolvență, conducerea întreprinderii și-a trimis în concediu de muncă forțat angajații, și ”a uitat” să le mai achite salariile restante. Muncitorii, rămași la mila justiției, de trei ani încearcă să-și obțină banii munciți. Deocamdată, fără sorți de izbândă. Găsiți aici investigația completă și urmăriți documentarul .

Au fost nevoiți să umble cu anii prin instanțe de judecată în căutarea dreptății, pentru a-și obține salariile neplătite. După 7 ani de procese și cu decizia instanței de judecată în favoarea lor, angajații încă se mai întreabă cine le va plăti salariile acum că întreprinderea a fost eliminată din Registrul de Stat al întreprinderilor. Aceasta este povestea angajaților de la Fabrica de zahăr din Glodeni care a fost lichidată recent.

Citiți investigația care a fost realizată în cadrul proiectului "Încălcarea drepturilor de muncă în Republica Moldova: patru exemple", implementat de Friedrich-Ebert-Stiftung în parteneriat cu Platzforma și Centrul de Investigații Jurnalistice. "Nodul gordian" este un documentar despre situația angajaților de la Fabrica de zahăr Glodeni, realizat în cadrul aceluiași proiect.

Urmăriți-ne pentru alte investigații despre încălcarea drepturilor de muncă și problemele angajaților în Republica Moldova.

Fundatia Friedrich-Ebert
Moldova

bd. Banulescu Bodoni 14/1, et.2
MD2012 Chisinau
Republica Moldova

+373 22 855830
+373 22 855831

fes(at)fes-moldova.org

nach oben